vindmøller xx

Vindmøller skal på havet. Der er plads nok, og Danmark er førende på området. Se f. eks artiklen i JV 24 august 2020 herunder

Dagens debat JV 24. august 2020
Vindmøller på havet blæser gang i beskæftigelsen
Debat: Grøn strøm fra især vindmøller på havet skal være omdrejningspunktet for Danmarks klimapolitik. Det slog regeringen og et bredt flertal i Folketinget fast med klimaaftalen fra juni.

Klimaaftalen og tidligere aftaler betyder, at der skal installeres mindst otte gigawatt havvind frem mod 2030. Eller mere end fire gange den vindenergi, som allerede er etableret i vores farvande. Og det stopper ikke her. Danmark skal tage hul på næste vindeventyr ved at satse på to store energiøer og omdannelsen af grøn strøm til klimavenlige brændsler til fly, skibe og lastbiler.

Det er ikke bare fantastisk nyt for klimaet – men også for den danske beskæftigelse. For grøn energi skaber arbejdspladser og regional udvikling. Ifølge et nyt studie, som vi har fået lavet, giver det 14.600 årsværk i danske virksomheder, hver gang der opsættes én gigawatt havvind i Danmark. Fra havnen i Rønne over installationsskibet i Esbjerg til værftet i Hvide Sande.

Studiet slår fast, at det, der begyndte med verdens første havvindmøllepark i 1991 ved Vindeby på Lolland, i dag er en dansk styrkeposition. Vores kompetencer er i international topklasse, fordi vi har en solid og komplet værdikæde herhjemme til at sikre en omkostningseffektiv, teknologisk førende og yderst konkurrencedygtig udbygning med havvind.

Det skal vi bevare og udvikle. Vores søterritorium rummer muligheder for at producere nærmest uanede mængder af billig, grøn strøm, som for eksempel kan tilsluttes nye energiøer, der kan levere strøm til os og resten af Europa. Men vi har travlt. Andre lande har fået øje på det potentiale, vi allerede opdagede i 1991. De puster os i nakken og vil gerne overtage pladsen forrest i feltet. Det kan man ikke fortænke dem i. Men derfor er det vigtigt, at Folketinget hurtigt følger op på ambitionerne i klimaaftalen.

Der er behov for hurtigere processer og smidigere regulering, så vi endnu engang kan vise verden, at en beslutning om at investere i havvind ikke kun er en beslutning om at sikre en grønnere produktion af energi. Det er også en beslutning om at sikre tusindvis af årsværk til lokale – og danske – virksomheder. Lad os trække i arbejdstøjet.